Sue Tolson

DipWSET, nemzetközi borakadémikus, borszakértő, a WineSofa szerkesztője, borszakíró és fordító

Még Nagy-Britanniában végeztem az egyetemet modern nyelvtudományok szakon, majd  kalandvágy hamarosan a kontinensre csábított. 15 évig tanítottam üzleti angolt illetve vállaltam fordítói munkát többek között Magyarországon, Németországban, Lengyelországban és Olaszországban. Öt éve köteleztem magam el végleg Magyarország mellett és egy pillanatig sem bántam meg.

Mindig is érdekeltek a borok, egyetemi éveim egy részét Piemontban és Bordeaux-ban töltöttem. Később tovább szerettem volna tökéletesíteni a tudásomat, ennek eredményeképpen 2016-ban megkaptam a WSET diplomámat, majd a nemzetközi borakadémikus címet. Utóbbihoz a dolgozatomat a Balaton reneszánszából írtam.

Sokat írok és fordítok boros, gasztronómiai és turizmus témában és tanítok is. Rendszeresen bírálok borversenyeken Magyarországon és Londonban. A kalandvágyam az idők során mit sem csillapodott, szeretek felkeresni borvidékeket, hasonló gondolkodású emberekkel beszélgetni. Érdeklődésem egyre inkább az őshonos fajták felé fordul, amiben két „szakterületem”, Olaszország és Magyarország egyaránt jól áll.


Kicsit vegyesek a benyomásaim, több kimagasló tételt vártam volna. Véleményem szerint a bikavérek, a cabernet franc-ok és a Villányi Franc-ok szerepeltek a legjobban, ezeknél elég kiegyensúlyozott volt a mezőny a minőséget tekintve.