Módszertan

A Winelovers 100 ranglista és 8 kategória legjobb tételeinek kiválasztása

Mi a bírálat célja?

Megtalálni és megnevezni azt a száz magyar bort, amelyek a borászatok által beküldött borokból összeálló mezőnyből a zsűri pontszámai alapján kiemelkednek. 2022-től a Winelovers Wine Awards borversenyre nevezett tételek közül a legmagasabb pontszámot megszerző borok képezik a Winelovers 100 rangsort. A százas listán kívül 8 kategórián belül is értékeljük a borokat, kategóriánként a legjobb 20-20 tételt bemutatva, így a 100 legjobb bor mellett számos forgalmi szempontból fontos is kiemelt figyelmet kap.


Kategóriák:

  • Pezsgő
  • Illatos fehérbor
  • Reduktív fehérbor
  • Hordóban érlelt fehérbor
  • Rozé
  • Gyümölcs hangsúlyos vörösbor
  • Tanninhangsúlyos vörösbor
  • Édes bor

Milyen tételek kerülnek a zsűri elé?
Annak érdekében, hogy a legszélesebb merítéssel dolgozhassunk, lehetőséget biztosítunk minden borászat számára tételeik nevezésére, valamint emailben, illetve telefonon külön felhívjuk a pincészetek figyelmét a versenyre.

A versenyre a tételeket minimum 6-6 palackos mennyiségben kell beküldeni, emellett a termelőktől egy, a bor legfontosabb adatait tartalmazó adatlap kitöltését is kérjük.

Winelovers Medals


Milyen körülmények között és milyen szempontok alapján zajlik a bírálat?
Magát a bírálatot komoly szervezési és előkészítési munka előzi meg. A kóstolási sorrend az alapvető borstílusokra épül, figyelembe véve a szőlőfajta, a borkészítési eljárás és az évjárat jellegzetességeit. A kóstolási sorrend nem feltételezett minőségi vagy ársorrend; a sorba rendezés célja, hogy az azonos stílusú borok összevethetőek legyenek.

A Winelovers Wine Awards versenyszabályzata értelmében a zsűri minden tételt vakon kóstol (csupán a borkategória és az évjárat lehet ismeretes) és a nemzetközileg elfogadott 100 pontos skálán értékel. A minták értékelése bíráló bizottságokban történik maximális diszkrécióval, csendben. Az egyes bizottságok munkáját a bizottsági elnökök felügyelik, irányítják. Minden bizottság az elnökkel együtt 5-7 kóstolási szakértőből áll.

Bizottságonként naponta legfeljebb 45 minta (édes borok kategóriában legfeljebb 35 minta) minősíthető kizárólag 8.00 óra és 13.00 óra között. A borokat a zsűritagok maximum 12 bort tartalmazó sorozatokban („flight-okban“) bírálják. Amennyiben a zsűritagok bármelyike borhibára utaló jelet vél felfedezni, az adott borból egy új palack kerül bontásra. A végső pontszám az egyes zsűritagokról kapott pontok számtani átlaga alapján kerül meghatározásra. A helyezéseknél az átlagpontok 3 tizedes jegyig lesznek figyelembe véve.

A bírálat 2024. június 28-30. között zajlik a Corinthia Budapestben. Itt professzionális körülmények között, természetes megvilágítású helyiségben, optimális hőmérsékleten hozzáértő szakemberek által kiváló minőségű poharakba töltve kóstolja a zsűri a versengő tételeket.

Mi biztosítja a bírálat objektivitását, a pontozás tisztaságát, hitelességét, megbízhatóságát? 
A Borverseny színvonalát magas képesítésű, hazai és nemzetközi borszakemberekből álló zsűri biztosítja. A borok kóstolása vakon történik; az egyes tételek felfedésére a végső pontszám rögzítése után, a kóstolónap végén kerül csak sor, ezzel is biztosítva a bírálat elfogulatlanságát.