Módszertan

A Winelovers 100 ranglista és 6 kategória legjobb öt tételének kiválasztása

Mi a bírálat célja?
Megtalálni és megnevezni azt a száz magyar bort, amelyek a borversenyek eredményei, valamint a szakmai ajánlók javaslatai alapján a borászok által beküldött borokból összeálló mezőnyből a zsűri pontszámai alapján kiemelkedik. A százas listán kívül 6 kategórián belül is értékeljük a borokat, kategóriánként a legjobb 5-5 tételt bemutatva.

Kategóriák:

  • Pezsgő
  • Illatos fehérbor
  • Száraz fehérbor
  • Rozé
  • Vörösbor
  • Édesbor

 Milyen tételek kerülnek a zsűri elé?
Annak érdekében, hogy a legszélesebb merítéssel dolgozhassunk, a mértékadó hazai és nemzetközi borversenyek legjobbjai (2019. július 1. – 2020. július 5. között lezajlott versenyek legalább aranyérmes borai) és a felkért szakmai ajánlók által javasolt tételek kerülnek a zsűritagok elé. Az ajánlást azért tartjuk fontosnak, mert így olyan termelők és borok is esélyt kapnak a megmérettetésre (és egyben visszajelzést is), amelyek a borversenyeken nem indulnak, mégis a legjobbak között lehet a helyük. 

A Winelovers 100 kóstolóra a tételeket közvetlenül a pincészetektől kérjük be, 4-4 palackos mennyiségben. Nincs nevezési díj; a termelőktől egy, a bor legfontosabb adatait tartalmazó adatlap kitöltését és a forgalomba hozatali engedély másolatát kérjük a borok mellett. 

Milyen körülmények között és milyen szempontok alapján zajlik a bírálat?
Magát a bírálatot komoly szervezési és előkészítési munka előzi meg; ennek egyik legfontosabb eleme a kóstolási sorrend meghatározása. A sorrend az alapvető borstílusokra épül, figyelembe véve a szőlőfajta, a borkészítési eljárás és az évjárat jellegzetességeit. A kóstolási sorrend nem feltételezett minőségi vagy ársorrend; a sorba rendezés célja, hogy az azonos stílusú borok összevethetőek legyenek.

A zsűri minden tételt vakon kóstol és a nemzetközileg elfogadott 100 pontos skálán, szabadszavas borleírással kiegészítve a megadott érzékszervi bírálati és minőségi szempontok alapján értékeli a borokat. Minden zsűritag minden bort megkóstol. A zsűri tagjainak pontszámait a jegyzőkönyv vezetője az egyes flight-ok (kóstolási blokkok; max. 12 tétel kerül kóstolásra egy flight-on belül) után tételenként, elektronikusan rögzíti. A végső pontszám az egyes zsűritagokról kapott pontok számtani átlaga alapján kerül meghatározásra. 

A bírálat 2020. július 20-23. között zajlik a Borkollégiumban. Itt professzionális körülmények között, természetes megvilágítású helyiségben, optimális hőmérsékleten hozzáértő szakemberek által kiváló minőségű poharakba töltve kóstolja a zsűri a versengő tételeket.
Amennyiben a zsűritagok bármelyike borhibára utaló jelet vél felfedezni, az adott borból egy új palack kerül bontásra.

Mi biztosítja a bírálat objektivitását, a pontozás tisztaságát, hitelességét, megbízhatóságát? 
A borok kóstolása vakon történik; az egyes tételek felfedésére a végső pontszám rögzítése után, a kóstolónap végén kerül csak sor, ezzel is biztosítva a bírálat elfogulatlanságát.

Hogy készülnek a borleírások?
A kiadványban szereplő borleírásokat a zsűritagok és saját kóstolási jegyzeteik, valamint a borokat beküldő termelőktől kapott technikai adatlapok alapján Ripka Gergely és Hegyi Gábor borszakírók készítik.