Kollár Mariann

DipWSET, nemzetközi borakadémikus, a Borkollégium oktatója

A borok szeretete hobbiként indult, de egy pohár Sancerre és egy alapfokú bortanfolyam mindent megváltoztatott. 2010-ben költöztem ki Londonba, ahol végigjártam a sommelier ranglétrát. Évekig dolgoztam olyan kiváló szakemberekkel, mint a híres sztárséf, Jun Tanaka, vezettem a legendás designer, Sir Terence Conran private member borbárját, és részt vettem a Michelin-csillagos Angler étterem nyitásában.

2015-től a brit Theatre of Wine üzletvezetői és beszerzői feladatait láttam el, a borkereskedelmi cég közel 3000 tételes borszelekciója sokat segített a WSET diploma megszerzéséhez.
A londoni borvilágban töltött 8 év után most itthonról próbálom népszerűsíteni a magyar borokat, számos borbírálaton veszek részt és nemrég elvégeztem a Soós István Szakiskola borászati képzését. Ezen felül izgalommal tölt el, hogy átadhatom a külföldön szerzett tapasztalataimat a Borkollégium újonnan induló kurzusain.

Úgy gondolom, hogy a bor egy élőlény: ugyanúgy születik és fejlődik, mint az ember, különböző életszakaszai vannak és változnak a tulajdonságai. Kóstoláskor a bor mesél a sorsáról, én pedig csak hallgatom és próbálom megérteni.


A Villányi Franc kategóriában több kiemelkedő tételt kóstoltam, amiket finom hordóhasználat, elegancia, lendületes savak, gyümölcsösség és komplexitás jellemzett.