Kielmayer Kristian

DipWSET, nemzetközi borakadémikus, okleveles borász, borszakíró, szaktanácsadó, a Borkollégium oktatója, az Országos Borszakértő Bizottság (OBB) tagja

Közgazdászként szereztem diplomát, emellett borász végzettségem is van. Kapcsolatom a borral a főiskolán kezdődött, ahol közel három évig vezettem a Borbarát Klubot. A tanulást közel öt év angliai tartózkodás követte, egy patinás borkereskedés munkatársaként, majd vezetőjeként lehetőségem adódott igazán elmélyedni a világ boraiban. A német riesling-ek és a magyar autochton fajtákból készített borok mindig is rendkívül közel álltak a szívemhez, akármerre jártam vagy dolgoztam a világban.

A WSET diplomakurzust Londonban végeztem. A borvilág szinte valamennyi területét ismerem a gyakorlatban, az értékesítéstől kezdve az oktatáson, a borászati műveleteken és a marketingen át egészen a borturizmusig.  Az Agrárminisztérium szakértőjeként bor és pálinka eredetvédelemmel kapcsolatos tevékenységet folytatok, illetve hazai és külföldi boriskolák lektora vagyok. Tanácsadással, turizmussal, valamint vizuális megjelenítéssel foglalkozom. A borok és párlatok világa mellett a specialty kávé területe egyre jobban érdekel.


A magyar borok sokszínűek és igazi személyiséggel rendelkeznek, ugyanakkor a minőség mellett a „tipikusság” egyre fontosabb szerepet játszik, ami nem annyira a szőlőfajtákra értendő, hanem inkább a termőterületre.