Juhász Annamária
DipWSET nemzetközi borakadémikus, sommelier, bor- és italtanácsadóSzámomra azért fontos a magyar bor ügye, mert különleges szőlőfajtáinak és borvidékeinek köszönhetően hatalmas potenciál rejtőzik Magyarországban, ami nemzetközi szinten még csak most kezd kibontakozni. Egyelőre kettősség jellemzi a világban rólunk alkotott képet: miközben a tokaji aszú és az egri bikavér például elismert és régóta jelen van a magas szintű gasztronómiában, sok olyan borvidék és stílus van, ami egyelőre megrekedt az „egzotikus rétegbor” kategóriában. Ide sorolom a száraz tokaji borokat, a balatoni borokat, valamint Somlót, Sopront, Villányt és Szekszárdot. Mindazonáltal ez fordítva is igaz, a magyar fogyasztóknak is jó, ha van kitekintésük a nemzetközi kínálatra. Úgy sokkal inkább kontextusba tudják helyezni a hazai borokat, értékelni tudják az őshonos fajtáinkat és azokat a borászatokat, ahol kiemelkedő munkát végeznek. A Winelovers 100 magazin talán abban is segít, hogy az utóbbiakat közelebb hozza a fogyasztókhoz. A mi feladatunk ebben az, hogy a piacot objektíven feltárjuk az olvasók előtt.