Bálint László

DipWSET, nemzetközi borakadémikus, a FurmintUSA alapítója, a Borkollégium oktatója

Végzettségem szerint villamosmérnök vagyok és egy elektronikai vállalkozást vezetek, 1998-ban véletlenül, egy borvacsorának köszönhetően kerültem közel a borhoz. Az összes itthon fellelhető bortanfolyam elvégzése után egyenes út vezetett a WSET londoni diploma kurzusára, amelyet 2009-ben végeztem el. Azóta oktatok a Borkollégiumban; korábban egy borászatot is vezettem, most pedig boros vonalon a FurmintUSA operatív vezetése a fő feladatom. Ezen kívül az ArdeaSeal dugókat képviselem itthon, illetve borászati és bormarketing szaktanácsadást végzek egyedi felkérésre, és 13 éve bírálok borokat; tokaji mini-birtokom pedig megadja a borászkodás lehetőségét is.

Néhány évvel ezelőtt megalapítottuk a Nemzetközi Borakadémikuson Magyarországi Egyesületét (NBME), melynek jelenleg az elnöke vagyok.

Havi rendszerességgel kóstolok tematikusan, legyen a téma akár a 100 évnél idősebb tőkék világa, akár a portói, akár egy magyar borvidék érettebb borai.  Nem tudom elfogadni a borhibát semmilyen szinten! Manapság egy borászat csak hibátlan termékkel tud érvényesülni, fennmaradni, piacot szerezni és megtartani. Nem vagyok híve a túlzott természetességnek, jobb ellenőrzés alatt tartani a folyamatokat, mintsem kiengedni kezünkből a gyeplőt, aztán lesz, ami lesz.