Ádám Előd

CWE, nemzetközi borakadémikus, Master of Wine hallgató, oktató

Habár eredetileg közgazdász vagyok, a borok szeretete más irányba vitte az életemet, és immár több mint 20 éves tapasztalattal rendelkezem ebben az ágazatban. 2000-ben költöztem az Egyesült Államokba, ahol elvégeztem a sommelier képzést, majd egy jó nevű olasz étterem borokért felelős igazgatója lettem. Miután megszereztem a Society of Wine Educatorsnél a borszakértői és a boroktatói címet, kereskedelmi illetve importőr cégeknél dolgoztam. Emellett folyamatosan szerveztem mesterurzusokat, szemináriumokat borfesztiválokon. 2016-ban Romániába költöztem, ahol elindítottam a saját boros vállalkozásomat. Borbírálóként szintén hosszú ideje aktív vagyok, többek között a Decanter World Wine Awardson és a balkáni nemzetközi borversenyen zsűrizek. Amikor nem dolgozom, tanulok, reményeim szerint hamarosan megszerezhetem a Master of Wine címet. A borokban mindig az izgalmat és az eleganciát keresem.


Tanulságos kóstoló volt. Volt néhány kimagasló tétel, az viszont meglepett, hogy a díjnyertes illetve tapasztalt szakemberek által ajánlott borok között számos hibásat találtunk. A későre időzített szüret és a hordó túlzott használata ismét előbukkant. Habár volt néhány szép tétel, összességében többet vártam a pezsgőktől. A kései szüretelésű illetve az aszú borok természetesen hozták a magas színvonalat. A vörösek közül a Villányi Franc-ok szerepeltek szépen és volt pár emlékezetes syrah is.