Vancsik Ivett

DipWSET, nemzetközi borakadémikus, a Vinoport.hu és a Borászportál.hu, valamint a Winelovers 100 – a 100 legjobb magyar bor magazin főszerkesztője

A borok világába a stratégiai marketing és kommunikáció területéről érkeztem; barátaimmal együtt végeztem el a hazai WSET képzéseket, majd a ruszti Weinakademie-n szereztem diplomát. Dolgozatomat a desszertborként elkönyvelt édes borok újrapozicionálásának szükségességéről írtam; talán nem titok, hogy jómagam is nagy rajongója vagyok ennek a méltatlanul háttérbe szorult borstílusnak. Hazánk meghatározó boros magazinjainak főszerkesztőjeként és a Borkollégium oktatójaként személyes felelősségemnek is érzem, hogy a magyar borok és termelőik megkapják az érdemeik szerinti, értő figyelmet; a fogyasztók pedig azt a tájékoztatást és támogatást, ami a rendkívül sokszínű hazai választékban való eligazodást segíti.


Megtanultam nagyvonalúbban pontozni, jobban értékelni a hibátlan, tökéletes egyensúlyt mutató, fajtajelleges, karakteres borokat; azokat, amelyeknél a borász támogatta, és nem felülírta a szőlőfajta és a termőhely jellegzetességeit. A „nagyboros” törekvéseket ugyanakkor csak akkor tudtam elismerni, ha nem csak az ambíció, hanem a végeredmény is meggyőző volt.