Szakács-Orha Imre

DipWSET, Master of Wine hallgató, a WINB Development Egyesület alapítója és elnöke

Erdődön születtem, Szatmárnémetitől 15 km-re a Partiumban; jelenleg is itt élek. A borral és a borkóstolással kapcsolatos tanulmányaimat Budapesten kezdtem a Borkollégiumban, majd következett Ruszt és a diploma képzés. Soha nem voltak kimagasló tanulmányi képességeim, ezért a zsenialitás hiányát sok munkával pótoltam. Mindenért keményen meg kell dolgozni, szerénynek maradva minden körülmények között; az arroganciának itt nincs helye. Ruszt után jött London és a WSET oktatói cím megszerzése. Az első WSET oktatási központot mi nyitottuk meg Romániában, Szatmárnémeti központtal; a képzések többsége Bukarestben fut, de jelen vagyunk az ország minden nagyvárosában. A diploma kurzus befejezése után rögtön felvételt nyertem a Masters of Wine Intézetbe; ez életem meghatározó, mérföldkőnek számító élménye volt. Sikeresen vettem az első évet, és a „nagy” vizsgám 2019-ben lesz; addig is, tömérdek információt kell feldolgoznom és szintetizálnom.

Jelenleg a WSET borismereti oktatásokat szervező WINB Development Egyesület elnöke vagyok. A legjobb 100 román bor versenyét is mi szerveztük; 2018 augusztusától pedig az egyik legjelentősebb romániai pincészetnél vagyok szaktanácsadó.

Mindig is volt a szüleimnek egy kisebb szőlőtermő területe. A borok persze nem kerültek palackozásra és értékesítésre, inkább csak hobbi-szinten foglalkoztunk a borászkodással, de most már 2020-ra vannak ilyen terveink.  Tapasztalatom szerint a magyar borok között egyre több a tiszta es izgalmas tétel, ugyanakkor el kell tudni fogadni, hogy a magyar bor csak egy töredékét jelenti a teljes borvilágnak.


Én mindig a harmóniát, az édes boroknál a cukor és a sav arányát nézem, és természetesen a bor lecsengését. Ez mind nagyon fontos a minőség szempontjából. Az elmúlt két évben nagyon tetszenek nekem az egri bikavérek - picivel frissebbek, könnyedebbek, mint a déliek. Furmintból pedig azokat szeretem, amelyeknél odafigyelnek a hordóhasználatra.