Kielmayer Kristian

DipWSET, nemzetközi borakadémikus, borszakíró, a Borkollégium oktatója

Közgazdászként, idegenforgalmi szakon szereztem diplomát; emellett borász is vagyok, a WSET diploma képzéshez kapcsolódó tanulmányaimat pedig Londonban folytattam. Jelenleg az Agrárminisztérium szakértőjeként, illetve hazai és külföldi boriskolák lektoraként dolgozom. Az Országos Borszakértő Bizottság (OBB) tagja, a Nemzeti Pálinkakiválóság Program szakmai elnöke vagyok, de foglalkozom tanácsadással turizmus, bor és párlatok témában; hobbim a fotózás és a speciality kávé.

A borhoz való kötődésem a főiskolán kezdődött, ahol majdnem 3 évig vezettem a Borbarát Klubot. Ennek során igen sok olyan embert ismertem meg Magyarországon és a világban, akik meghatározták a borhoz való kötődésemet. Számos életre szóló boros élményben volt részem, nehéz lenne ezek közül egyet is kiemelni – látogatások, kóstolók, beszélgetések, Magyarországon és a tengerentúlon. Mivel Németországban születtem, ezért természetesen a német rieslingek nagy kedvenceim közé tartoznak. Meggyőződésem, hogy a tokaji aszúnak nincsen párja, és fantasztikusnak tartom az autochton szőlőfajtákból készített borokat szerte a világon.


Összességében el lehet mondani, hogy szép borokat kóstoltunk, és köztük néhány igazán kiemelkedő tétellel is találkoztunk. Az illatos fajták jól mutatták, mire képesek, valamint a kékfrankos és az azon alapuló házasítások is szépek voltak. Az aszúk mind stílusban, mind minőségben kitűnően szerepeltek. Fontos, hogy az egyéniség és a minőség mellett a letisztult stílus is érvényesüljön valamennyi bornál, vagyis egyszerűen lehessen értelmezni őket a termőhely függvényében.