Dr. Konkoly Mihály

DipWSET, nemzetközi borakadémikus, a Gróf Buttler borászat kereskedelmi igazgatója

A borral és a borok világának szépségeivel a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen, a Borkultúra alapjai című tárgy során ismerkedtem meg. Megfertőződtem. Az alapdiplomám szakdolgozati témája a bormarketing volt, majd másoddiplomaként a Szőlész-borász szakmérnökit is elvégeztem. A borágazatban 2001-ben helyezkedtem el, azóta az ágazat több területét is lehetőségem volt megismerni. A bor kis- és nagykereskedelembe való betekintés után termelő borászatok értékesítéséért voltam és vagyok felelős. A munkám mellett fontosnak érzem, hogy a tudományos életben is helyt álljak, ezért megszereztem a Ph.D. fokozatot, amely során kutatási területem a tokaji borok marketingje volt. A WSET diploma kurzust 2014-ben végeztem el Ruszton. 2011 óta a Gróf Buttler Borászat kereskedelmi igazgatója vagyok.

Sok olyan boros élményem volt az évek alatt, amelyek formálták az ágazathoz fűződő viszonyom, gondolataim; ide tartozik a sok nemzetközi szakmai vásár és borverseny. A professzionalizmus csúcsát megmutató szakmai utak maradandó nyomokat hagytak bennem.

A mély és tiszta ízeket szeretem. Fehér borokból a testes, tömör, gazdag stílus, vörösökből inkább a karakteres, de nem túl nehéz, pinot noir, kadarka, kékfrankos, syrah alapú borokat választom.


Egyre több minőségorientált pincészet van, illetve a korábban tömegbor-termelésről ismert pincék is prémium sorozatokkal jelennek meg a piacon - ez is egy előremutató lépés.