Caroline Gilby

Master of Wine, borszakíró, a zsűri elnöke

A brit Caroline Gilby MW végzettsége szerint botanikus, növénybiológus doktor, de már egyetemi tanulmányai alatt belecsöppent a borvilágba, hogy aztán végleg elmerüljön benne. Éveken keresztül dolgozott borbeszerzőként, eljutott a világ meghatározó borvidékeire, majd 1992-ben Master of Wine címet szerzett. Nemzetközi hírű szabadúszó borszakíró, tanácsadó, előadó, oktató, borbíra; rendszeresen publikál a világ mértékadó bormagazinjaiban és számos szakkönyv társszerzője. Szakterülete Közép-Kelet-Európa; évente több alkalommal megfordul Magyarországon is. A magyar borokért végzett munkája elismeréseként 2018-ban őt választották a Borászok Barátjának.


Sosem szabad elfelejtenünk, hogy a poharunkba kerülő bor egy borász legalább egy, de gyakran több évnyi munkájának gyümölcse. A háromnapos kóstolás során kifejezetten lelkesítő volt, hogy minden borstíluson belül sikerült számos méltatásra érdemes erényt találnom a borokban, az egyszerű, ám jó ízléssel elkészített aromatikus fehérektől az elegáns és komplex vöröseken át a lenyűgöző édes borokig.