Blazsovszky Péter

Head Sommelier, Babel Budapest

Eredetileg jogra jártam, majd újságírást tanultam, szüleimnek köszönhetően életemet előbb színházban, később étteremben töltöttem. Lassan 20 éve foglalkozom borokkal, közel 10 éve vagyok a Babel Budapest étterem Head Sommelier-je. „Szakterületem” a borok és ételek harmóniája, az általam kigondolt rendszert egyensúlyalapú borpárosításnak neveztem el. Első sorban a magyar illetve tágabban a kárpát-medencei borokkal szeretek foglalkozni, ezen belül a kis pincék megismételhetetlen mikrotételeinek felkutatása semmihez sem fogható élményt nyújt nekem. Célom az edukáció, a fogyasztók és a vendégek képzése, komfortzónájuk tágítása, ízlésük fejlesztése borestekkel, előadásokkal, vagy asztal melletti beszélgetésekkel. Cégcsoportunk része a Babel mellett a Kiosk, a Beefbar, a Leo és a Terasz, ezeknél a borstratégia szakmai irányítása szintén hozzám tartozik.


Az általam kóstolt borok közül sok nagyszerű fehér volt, amiket az esetek többségében azonban még kissé fiatalnak találtam, és láthatóan évről-évre egyre több a tartalmas vörös, ahol végre a gyümölcsök és a fűszerek játsszák a főszerepet a nyers tanninokkal szemben. A pezsgők közül számomra Somló és Tokaj kiemelkedik a sorból.