Bálint László

DipWSET, nemzetközi borakadémikus, a FurmintUSA alapítója, a Borkollégium oktatója

Hobbiból kerültem közel a borhoz; végzettségem szerint villamosmérnök vagyok és egy elektronikai vállalkozást vezetek. 1998-ban, amikor vállalkozásunk születésnapját ünnepeltük, ellátogattunk egy akkor újszerűnek mondott, már modern gondolkodás szerint vezetett étterembe, ahol az ételek mellé párosított borokat ajánlottak. Fel sem fogtam ennek jelentőségét: az előételhez Degenfeld (akkor még) Muscat Lunel 1997-et, a főételhez Thummerer Egri Bikavér 1995-öt kínáltak. Ez volt a flash! Ma is őrzök néhány palackkal ezekből a borokból. Azt gondoltam, ha ilyen a BOR, akkor ez engem felettébb érdekel!

Az összes itthon fellelhető bortanfolyam elvégzése után egyenes út vezetett a WSET londoni diploma kurzusára, amelyet 2009-ben végeztem el. Azóta oktatok a Borkollégiumban; korábban egy borászatot is vezettem, most pedig boros vonalon a FurmintUSA operatív vezetése a fő feladatom. Emellett borászati és bormarketing szaktanácsadást végzek egyedi felkérések alapján, 11 éve bírálok borokat; tokaji mini-bortokom (0,375 ha) pedig megadja a borászkodás lehetőségét is.

Tokaj és a furmint számomra a nagy kedvenc. Persze szeretem a burgundit is - ahogy szokták mondani, főleg akkor, ha ajándékba kapom! No és a buborékok mellett nehéz szó nélkül elmenni! Havi rendszerességgel kóstolok tematikusan, legyen a téma akár a 100 évnél idősebb tőkék világa, akár a portói, akár egy magyar borvidék érettebb borai.  Nem tudom elfogadni a borhibát. Semmilyen szinten! Manapság egy borászat csak hibátlan termékkel tud érvényesülni, fennmaradni, piacot szerezni és megtartani azt. Nem vagyok híve a túlzott természetességnek, jobb ellenőrzés alatt tartani a folyamatokat, mintsem kiengedni kezünkből a gyeplőt, aztán lesz, ami lesz. Persze a kontrollt is megfelelően kell alkalmazni.

A borok összességében jók voltak, de arra gondolván, hogy válogatott és ajánlott tételek kerültek elénk, én - főleg a vörösborok tekintetében - kicsivel magasabb színvonalat vártam volna el. A lezárásokkal, a dugókkal iszonyatosan nagy probléma van, és nagy a palackvariáció. A reduktív, egyszerű tételek viszont jolly jokerként viselkedtek: vagányak, jó ivásúak, könnyedek, és bármelyikhez biztonsággal lehet nyúlni egy átlagos hétköznapon is.