A Winelovers bemutatja:

Winelovers 100

A Winelovers márkanév mára egyet jelent a hazai borászok és boraik, valamint a minőségi borfogyasztók iránti elkötelezettséggel. A Winelovers 100 kiadványt az a szándék hívta életre, hogy hozzájáruljunk a legjobb magyar borok népszerűsítéséhez, a fogyasztókat pedig támogassuk abban, hogy a sokszínű kínálatban megtalálják azokat az igazodási pontokat, amelyek borválasztásukat segíthetik.

 

A Winelovers szakmai csapata otthonosan mozog a magyar borok világában; az általunk rendezett nagykóstolókat megelőző borteszteken kívül többek között mi szerveztük és bonyolítottuk le a 100 legjobb magyar bor kóstolóját 2016-ban és 2017-ben, majd Winelovers 100 saját márkanév alatt 2018-ban. Mindhárom évben mi terveztük és szerkesztettük a kiadvány teljes tartalmát. Tapasztalatunk és szakmai felkészültségünk garancia arra, hogy a 2019-ban újra megjelenő Winelovers 100 a legnagyobb gondossággal készül el és mind tartalmában, mind küllemében a legmagasabb színvonalon kerül az olvasók elé.

Miről szól a Winelovers 100

A kiadvány középpontjában a száz legkiválóbbnak ítélt bor listája és részletes leírása áll, ugyanakkor 11, hazánkban kiemelt figyelmet érdemlő kategória legjobbjait is bemutatjuk. Tesszük ezt azért, hogy a lehető legteljesebb képet adjuk a magyar borokról és olyan borstílusok egyedi tételei is elismerést kaphassanak, amelyek - jellegükből adódóan - kisebb eséllyel kerülhetnek a klasszikus értelemben vett csúcsborok közé. A hazai és nemzetközi borversenyeken kiemelkedően szereplő tételekből és a szakma elismert képviselőinek, véleményvezéreinek ajánlásával igyekszünk egy reprezentatív merítést nyerni a magyar borok legjavából. Ezekből választják ki az egységes nemzetközi sztenderdek alapján bíráló szakértők a borokat vakon kóstolva, objektív minőségi szempontok alapján pontozva azokat a tételeket, amelyek felkerülnek a 100-as listára és a kiegészítő toplistákra. Fontosnak tartjuk a megalapozottságot és a hitelességet: nem kevesebbet ígérünk, mint egy elfogultságtól mentes, a bírálók szakmai konszenzusán alapuló rangsort.

A toplistákon kívül olyan, a magyar bor jelenét és jövőjét mérlegelő tartalommal tervezünk megjelenni, amelyben nem csupán az ágazat jelentős szereplőit, neves hazai és nemzetközi szakértőit szólaltatjuk meg, de számos olyan témát is körbejárunk, amely a szélesebb közönség érdeklődésére is számot tarthat. Hiszünk abban, hogy a minőségi tartalom hozzáadott értéket jelent az olvasó számára, és olyan egyedi presztízsű magazinként tekint majd a Winelovers 100-ra, amelyet egy egész éven keresztül haszonnal forgathat.

Stratégiai partneri kapcsolatainknak köszönhetően a kiadvány promócióját és terjesztését a hagyományos csatornákon túl számos egyéb felületen is támogatni tudjuk: online megjelenés, a kiadvány borait felvonultató prémium borkóstoló rendezvény és több, a Borkollégium neves előadóinak vezetésével megvalósuló mesterkurzus gondoskodik arról, hogy minél több emberhez eljusson a legjobb hazai borok jó híre, lehetőséget kínálva a legkiválóbb tételek alaposabb megismerésére, az élményszerző borkóstolásra.

Bővebben

Módszertan

A Winelovers 100 ranglista és a 11 kategória legjobb öt tételének kiválasztása


Mi a bírálat célja?
Megtalálni és megnevezni azt a száz magyar bort, amelyek a borversenyek eredményei, valamint a szakmai ajánlók javaslatai alapján a borászok által beküldött borokból összeálló mezőnyből a zsűri pontszámai alapján kiemelkedik. A százas listán kívül 11 kategórián belül is értékeljük a borokat, kategóriánként a legjobb 5-5 tételt bemutatva.

Kategóriák:

 • Pezsgő
 • Illatos fehérbor
 • Olaszrizling
 • Furmint
 • Rozé
 • Kékfrankos
 • Villányi Franc
 • Bikavér
 • Bordeaux-i házasítás
 • Édes bor / késői szüret
 • Aszú

 

Milyen tételek kerülnek a zsűri elé?

Annak érdekében, hogy a legszélesebb merítéssel dolgozhassunk, a mértékadó hazai és nemzetközi borversenyek legjobbjai (2018. június 1. - 2019. május 31. közöttlezajlott versenyek legalább aranyérmes borai) és a felkért szakmai ajánlók által javasolt tételek kerülnek a zsűritagok elé. Az ajánlást azért tartjuk fontosnak, mert így olyan termelők és borok is esélyt kapnak a megmérettetésre (és egyben visszajelzést is), amelyek a borversenyeken nem indulnak, mégis a legjobbak között lehet a helyük. 

A Winelovers 100 kóstolóra a tételeket közvetlenül a pincészetektől kérjük be, 3-3 palackos mennyiségben. Nincs nevezési díj; a termelőktől egy, a bor legfontosabb adatait tartalmazó adatlap kitöltését és a forgalomba hozatali engedély másolatát kérjük a borok mellett. 

 

Milyen körülmények között és milyen szempontok alapján zajlik a bírálat?

Magát a bírálatot komoly szervezési és előkészítési munka előzi meg; ennek egyik legfontosabb eleme a kóstolási sorrend meghatározása. A sorrend az alapvető borstílusokra épül, figyelembe véve a szőlőfajta, a borkészítési eljárás és az évjárat jellegzetességeit. A kóstolási sorrend nem feltételezett minőségi vagy ársorrend; a sorba rendezés célja, hogy az azonos stílusú borok összevethetőek legyenek.

A zsűri minden tételt vakon kóstol és a nemzetközileg elfogadott 100 pontos skálán, szabadszavas borleírással kiegészítve a megadott érzékszervi bírálati és minőségi szempontok alapján értékeli a borokat. Minden zsűritag minden bort megkóstol. A zsűri tagjainak pontszámait a jegyzőkönyv vezetője az egyes flight-ok (kóstolási blokkok; max. 12 tétel kerül kóstolásra egy flight-on belül) után tételenként, elektronikusan rögzíti. A végső pontszám az egyes zsűritagokról kapott pontok számtani átlaga alapján kerül meghatározásra. 

A bírálat 2019. július 1-3. között zajlott a Borkollégiumban. Itt professzionális körülmények között, természetes megvilágítású helyiségben, optimális hőmérsékleten hozzáértő szakemberek által kiváló minőségű poharakba töltve kóstolja a zsűri a versengő tételeket.
Amennyiben a zsűritagok bármelyike borhibára utaló jelet vél felfedezni, az adott borból egy új palack kerül bontásra.

 

Mi biztosítja a bírálat objektivitását, a pontozás tisztaságát, hitelességét, megbízhatóságát? 

A borok kóstolása vakon történik; az egyes tételek felfedésére a végső pontszám rögzítése után, a kóstolónap végén kerül csak sor, ezzel is biztosítva a bírálat elfogulatlanságát.

 

Hogy készülnek a borleírások?

A kiadványban szereplő borleírásokat a zsűritagok és saját kóstolási jegyzeteik, valamint a borokat beküldő termelőktől kapott technikai adatlapok alapján Ripka Gergely és Hegyi Gábor borszakírók készítik.

Bővebben

Zsűri

A zsűri tagjai WSET diplomával rendelkező szakemberek, nemzetközi borakadémikusok, a Borkollégium oktatói vagy meghatározó éttermek head sommelier-i.

Magazin megvásárlása

A 2019-es magazin és a magazinba bekerült borok megvásárolhatók, akár ingyenes szállítással.

Tovább az előjegyzéshez

Médiaajánlat

A Winelovers 100 magazin 10.000 példányban jelenik meg 2019. szeptember 5-én. Amennyiben hirdetőként vagy együttműködő partnerként érdeklődik a megjelenési lehetőségek iránt, az alábbi linken tekintse meg bemutatkozó anyagunkat és vegye fel a kapcsolatot munkatársunkkal.

Bemutatkozó anyag megtekintése

Rendezvény

Hol kóstolhatom meg a Winelovers 100 borokat?Winelovers 100 Nagykóstoló

Időpont: 2019. szeptember 21.
Helyszín: Corinthia Hotel Budapest
Különleges sétáló kóstoló Magyarország legjobb boraival!

Kóstolja meg Ön is a Winelovers 100 magazin zsűrije által legjobbnak ítélt magyar borokat és az egyes kategóriák győztes tételeit! A pezsgőktől az illatos fehér borokon át a dűlőszelektált, hordós érlelésű fehér- és vörösbor-különlegességekig és a tokaji aszúkig minden stílus képviselteti magát – de csakis a legjobbak! A százas listán szereplő borokon túl a pincészetek további palackokat is bemutatnak; a borok pedig akár a helyszínen is megrendelhetők, megvásárolhatók. A belépőjegy a Winelovers 100 magazin egy példányát is tartalmazza. Jöjjön el és ismerje meg a hazai borok legjavát!Márton napi Borfesztivál a Gellértben – ingyenes villámkurzusok 25 percben

Időpont: 2019. november 8-9.
Helyszín: Danubius Hotel Gellért Budapest

A tavalyi sikeres villámkurzusok után idén már 3-3 válogatott bor lesz kóstolható 25 percben, szakértő útmutatással a Winelovers 100 listájára felkerült legjobb tételek közül.Borkollégium – 8 mesterkurzus, kurzusonként 12-13 csúcsborral

Időpontok: a Borkollégium weboldalán
Helyszín: Borkollégium, 1067 Budapest, Podmaniczky u. 31.

2020 januárjától a Borkollégium nyolc, alkalmanként 3 és fél órás mesterkurzuson mutatja be a Winelovers 100 válogatott borait. A mesterkurzus előadói a Winelovers 100 borteszt zsűrijének tagjai, nemzetközi borakadémikusok. A kurzuson szó lesz a borteszt kulisszatitkairól, a bírálat szempontjairól, az adott bor erényeiről, és a résztvevők a kóstolás alapján eldönthetik: megérdemelten került-e a legjobbak közé a kóstolt bor? A mesterkurzus díja a Winelovers 100 magazin egy példányát is tartalmazza.

Kapcsolat

A magazint kiadja:

Trinety Media Kft.

Szakmai partner

 • Borkollégium

Támogatók

 • Borászportál
 • Vinoport
 • Winelovers Blog
 • Winelovers Webshop
 • Magyar Borok Bálja
 • Magyar Borok Bálja